OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Plán úloh 2024

PLÁN ÚLOH 2024


                                                                                           JANUÁR
Dobrovoľné hasičské zbory (DHZ) sú základnou organizačnou jednotkou Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky. Vo výboroch DHZ pokračo vať v organizovaní výročných členských schôdzi DHZ (VCS DHZ) za rok 2023. Na za sadnutiach VCS DHZ zhodnotiť činnosť za rok 2023 a pripraviť návrh plánu činnosti a rozpočtu DHZ na rok 2024. Zvýšenú pozornosť venovať správe o činnosti i správe o finančnom hospodárení, ktoré treba včas poskytnúť revízorom na spracovanie ich stanoviska, ktoré predložia VČS DHZ. Podklady z konania VCS DHZ, ak to už DHZ ne- vykonal, je potrebné v stanovenom rozsahu zaslať na príslušnú Územnú organizáciu DPO SR (ÚZO DPO SR).
V súlade so Štatútom o povyšovaní členov DPO SR veliteľ spracuje návrh na povýše nie v skupine výkonných hasičov, ktorý po schválení vo výbore DHZ formou rozkazu vyhlási na VČS DHZ alebo pri inej vhodnej príležitosti. Návrhy na povýšenia do vyšších hodnosti - zbormajstrov, technikov a inšpektorov treba zaslať do 15. januára na pri- slušnú ÚzO DPO SR.
Medzi dôležité úlohy tohto obdobia patrí výber inkasa členských príspevkov od všet kých členov DHZ. Na získanie potrebných finančných prostriedkov na činnosť DHZ v roku je vhodné organizovať hasičský ples, zábavy a celoročne sa uchádzať i o pod- poru činnosti DHZ zo strany sponzorov. Táto úloha má platnosť i v ďalších mesiacoch. Veliteľ a preventivár DHZ podľa časového a obsahového plánu na výcvikový rok 2024 pokračujú vo vykonávaní odbornej prípravy členov zaradených do zásahovej jednotky dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO) resp. do kontrolných skupín obce.
V súlade so Štatútom o udeľovaní vyznamenani v DPO SR je vhodné spracovať a v stanovenom termíne zaslať na príslušnú ÚzO DPO SR návrhy na vyznamenanie najaktivnejších funkcionárov a členov DHZ, ktoré budú odovzdané pri vhodnej prileži- tosti-VČS DHZ, oslavách sviatku hasičov - sv. Floriána a pod.
Z podkladov i operatívnej dokumentácie jednotlivých odborných úsekov spracovať hlásenie o činnosti DHZ za rok 2023, ktoré je potrebné zaslať na príslušnú ÚZO DPO SR v stanovenom termine.
Činnosť mladých hasičov zamerať v súlade s pravidlami na celoštátnu hru PLAMEN, najmä na teoretickú prípravu a plnenie odznakov odbornosti i ďalšiu záujmovú čin- nosť (súťaže, hry, literárne a výtvarné práce a pod.)

                                                                                            FEBRUÁR
Veliteľ pokračuje podľa schváleného plánu odbornej prípravy vo vykonávani teore tickej časti odbornej prípravy členov zásahovej jednotky. V záujme zvyšovania fyzickej pripravenosti okrem prírodných podmienok pre kolektivy dospelých a dorastu je pod la miestnych podmienok vhodné využívať telocvične, posilňovne a športové objekty I voľné priestory na hasičsk hasičských zbrojniciach a v ich okoli.
Tieto podmienky včas prerokovať s obecným úradom, vedením školy, športových organizácií či právnických osób, ktoré tieto objekty a priestory spravujú. V spolupráci s obecným - mestským zastupiteľstvom resp. právnickou osobou pripraviť organizač né zabezpečenie vykonania preventívnych protipožiarnych kontrol. Pripraviť návrh na zloženie kontrolných skupín obce a vybaviť ich poverením obecného - mestského úradu na výkon kontrolnej činnosti a potrebnou dokumentáciou.
V činnosti s mladými hasičmi pokračovať v príprave na celoštátnu hru PLAMEN naj- mā v teórii a plnení odznakov odbornosti i ďalšej záujmovej činnosti (súťaže, hry, lite- rárne a výtvarné práce a pod.) Najlepšie práce poslať na príslušnú ÚzO DPOSR, príp. ich využiť pri organizovaní obecných osláv Dňa hasičov, osláv výročí založenia obcí či DHZ formou výstavky.
Kronikár v spolupráci s kronikárom obce po prerokovaní vo výbore organizácie uzavrie obsah kroniky za rok 2023, ktorý podľa požiadavky v stanovenom rozsahu po- skytne podklady aj pre záznam o činnosti DHZ do obecnej kroniky.
Výbor DHZ prostredníctvom osoby poverenej výborom (predseda, tajomnik, kroni- kár,...) prerokuje plán dopisovateľskej činnosti na rok 2024 a zabezpečuje pre požiar- nickú a regionálnu tlač informácie o činnosti DHZ počas roka.

                                                                                            MAREC
V súlade s Programom činnosti DPO SR výbor DHZ zvolá a pripraví členskú schôdzu zameranú na informáciu o prijatých úlohách na rokovaní ÚzO DPO SR, na pripravu in- štruktážno-metodického zamestnania (ďalej len IMZ) v príslušnom okrsku, ale i rozp racovanie časového a tematického plánu činností ÚzO DPO SR na rok 2024. Kontrolné skupiny obce pokračujú vo vykonávaní preventívnych protipožiarnych kontrol. Po ich vykonaní a prerokovaní ich výsledku vo výbore DHZ preventivár odovzdá dokumen- táciu (pri zistených nedostatkoch s návrhom termínu na odstránenie) obecnému mestskému úradu. Odbornú prípravu členov v tomto období podľa počasia zamerať na technický výcvik, k čomu využiť vhodné trávnaté, ale aj asfaltové a betónové plo- chy, hasičské zbrojnice či športové objekty. Veliteľ spracuje plán - konspekt pre jarné tréningové cvičenie. Zamerať sa i na ošetrenie výstroja a výzbroje a v rozsahu stanove- ných lehôt i podmienok vykonávať skúšky ich funkčnosti.
V období jarného upratovania je vhodné vyčistiť priestory a okolie hasičskej zbrojni- ce. Organizovať brigádnickú činnosť členov DHZ i mladých hasičov zameranú na tvor- bu a ochranu životného prostredia, zber odpadových surovín a pod. Pri tejto prile- žitosti dbať na údržbu a zachovanie historickej techniky, hasičskej techniky, výstroja a výzbroje a dokumentácie o doterajšej činnosti DHZ (kroniky, fotodokumentácie, zá- pisnice a pod.).V činnosti mladých hasičov začať podľa miestnych podmienok a vhod- nosti počasia s odborno-výcvikovou činnosťou, ktorú dopĺňať športovo-turistickými aktivitami, Prostredníctvom miestneho rozhlasu, nástenky, verejného zasadania obec- ného zastupiteľstva informovať občanov o výsledkoch činnosti DHZ za uplynulý rok a plánovaných úlohách na rok 2024.

                                                                                            APRÍL
Veliteľ DHZ spoločne so strojníkom riadia a kontrolujú prípravu hasičskej techniky na letnú prevádzku a odzimovanie čerpadiel.
Prostredníctvom miestneho tréningového cvičenia je potrebné preveriť akcie- schopnosť hasičských vozidiel, čerpadiel, výstroja a výzbroje, hydrantovej siete ako i ďalších vodných zdrojov, vrátane čerpacích stanovíšť po zimnom období. Taktické cvičenia je vhodné zamerať na objekt so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Ďalším kritériom pre jeho spracovanie je reálne existujúca akcieschopná technika, vý- zbroj a vodné zdroje.
V oblasti odbornej prípravy hasičských družstiev mužov, žien a dorastu organizovať prípravu a účasť na obvodových, územných súťažiach DHZ a hasičského dorastu podľa pokynov územného výcvikového štábu a vedenia okrsku. Vo výbore DHZ je potreb- né sa zamerať na kontrolu priebehu prípravy na územné súťaže DHZ, dorastu a hry Plameň. Podľa potreby prijať príslušné opatrenia. V spolupráci s obecnými zastupiteľ- stvami, lesnými správami a urbárskymi spoločnosťami sa podieľať na ochrane prírody a lesov. Na tento účel využiť miestny rozhlas, nástenky a plagáty. Podľa konkrétnych podmienok využiť i spoluprácu s poľovníkmi, rybármi a ďalšími ochranárskymi orga- nizáciami.
V tomto mesiaci výbor DHZ pripraví organizačné zabezpečenie osláv Dňa hasičov - sviatku sv. Floriána.

                                                                                                MÁJ
Podľa organizačného zabezpečenia pripraviť dôstojný priebeh osláv Dňa hasičov - 4. mája, venovaný sv. Floriánovi - patrónovi hasičov. Vhodné je zvolať slávnostnú člen- skú schôdzu s kultúrnym programom mladých hasičov. Medzi i už osvedčené podujatia patria hasičské zábavy, výstavky súčasnej, ako i historickej techniky. Tradične sa konajú i propagačné cvičenia, pohárové súťaže, kladenie vencov k hrobom zosnulých hasi čov a k sochám sv. Floriána, cirkevné obrady a vysviacky hasičských zástav a soch sv Floriána. Priebeh akcie vyhodnotiť, o čom aktuálne informovať príslušnú ÚZO DPO SR a verejnosť prostredníctvom požiarnickej a regionálnej tlače, resp. vo výveskách obce. Činnosť mladých hasičov vyvrcholí ich účasťou na územnom kole hry Plameň pod- ľa pokynov ÚzO DPO SR a príslušnej komisie mládeže. Odborná príprava a praktický výcvik hasičských družstiev mužov, žien a dorastu vrcholí ich účasťou na územných súťažiach DHZ a hasičského dorastu. Pri tejto úlohe je potrebné sa riadiť pokynmi ÚzO DPO SR a príslušného výcvikového štábu. Pozornosť venovať i priprave na pretek jednotlivca so zameraním na získanie výkonnostných tried.
V úzkej spolupráci s obecným zastupiteľstvom, vedením poľnohospodárskych druž stiev i so súkromnými poľnohospodármi a v súlade s pokynmi ÚzODPO SR spracovať organizačné zabezpečenie ochrany úrody. Na to využiť osvedčené formy, ako sú roz- hlasové relácie, nástenky, vývesky, plagáty alebo prednášky pre zamestnancov, obča- nov a mládež. Podľa pokynov okrskového veliteľa zapojiť sa do cvičenia, ktoré organi- zuje príslušné Okresné riaditeľstvo Hasičskéhoa záchranného zboru.
Na základe pozvania sa súťažné kolektívy dospelých, dorastu i mladých hasičov zúčastňujú pohárových súťaží. Podporovať družobné styky formou účasti na súčin- ných cvičeniach, pohárových súťažiach najmä v prihraničných oblastiach s Poľskom Rakúskom, Maďarskom a hlavne Českou republikou. Toto obdobie je vhodné i na or- ganizovanie kultúrno-spoločenských a športovo-turistických podujatí, výletov do prí rody, návštev výstav a pod.

                                                                                                JÚN
Pri príležitosti sviatku MDD je začiatok mesiaca vhodné zamerať na organizovanie akcií pre deti - návštevu hasičskej zbrojnice alebo hasičskej stanice spojenej s ukážka- mi zásahu, prehliadku hasičskej techniky, historickej techniky a pod.
V súlade s pokynmi republikových orgánov DPO SR a organizačným zabezpečením príslušného výcvikového štábu naďalej sa organizujú územné súťaže DHZa hasičského dorastu, ktorých víťazi postupujú na krajské súťaže DHZ a hasičského dorastu.
Činnosť mladých hasičov pokračuje ich účasťou na územnom kole hry Plameň podľa pokynov ÚzO DPO SR a príslušnej komisie mládeže. Prácu s mladými hasičmi orientovať aj na ďalšiu záujmovú činnosť napr. výlety do prírody, múzeí, zber druhotných
surovín a iné. Kolektivy mladých hasičov, dorastu a dospelých sa podľa pozvania zúčastňujú pohárových súťaží.
Vzhľadom na teplé počasie je potrebné venovať zvýšenú pozornosť pohotovosti ha- sičskej techniky a vodných zdrojov, hre detí so zápalkami a kladeniu ohňa v prirode, pričom dbať na stálu priechodnosť prístupových ciest do lesa, polí a vodných zdrojov pre prípad vzniku požiaru.
Vo výbore DHZ pripraviť vyhodnotenie plánu činnosti za I. polrok 2024.

                                                                                                  JÚL
Výbor DHZ zvolá členskú schôdzu, na ktorej zhodnotí činnosť za 1. polrok 2024. Vyhodnotenie svojej činnosti prostredníctvom veliteľa - predsedu DHZ predloži obec- nému - mestskému zastupiteľstvu resp. právnickej osobe. O výsledku rokovania je po- trebné informovať výbor DHZ, ako aj členov na najbližšej členskej schôdziDHZ. Kolektívy dospelých, dorastu a mladých hasičov sa podľa pozvania zúčastňujú po- hárových súťaží, ktoré je vhodné spojiť s výletom alebo zájazdom pre všetkých členov a mladých hasičov. Pokračuje príprava víťazných hasičských družstiev krajských súťaží DHZ a hasičského dorastu, ktorá vyvrcholí účasťou na MajstrovstváchSR DHZ a hasičs kého dorastu.
Toto obdobie je vhodné i na organizovanie kultúrno-spoločenských a športovo-tu- ristických podujati s pobytom v prírode. Pre mladých hasičov je vhodné organizovať letné tábory, športové súťaže, poznávacie zájazdy, exkurzie do hasičských stanic pro- fesionálnych hasičov a záchranárov s ukážkami modernej techniky.
S príchodom letných dní začína žatva a zber krmovín, ktorý predstavuje zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Podľa miestnych zvyklostí a podmienok sa v praxi osvedčilo organizovať hliadkovú službu a pohotovosť na hasičskej zbrojnici. Vo výbore odporúčame prerokovať návrh na udelenie vyznamenani a vernostných stužiek a zaslať ich na príslušnú ÚZO DPO SR.
Veliteľ DHZ v súlade so Štatútom o povyšovaní členov DPO SR spracuje návrh na po- výšenie v skupine výkonných hasičov, ktorý po schválení vo výbore DHZ formou roz- kazu vyhlási na pohárovej súťaži, VČS DHZ alebo pri inej vhodnej príležitosti. Návrhy na povýšenia do vyšších hodností - zbormajstrov, technikov a inšpektorov treba v ter- míne do konca júla zaslať na príslušnú ÚzO DPO SR.

                                                                                           AUGUST
Horúce letné dni, ako aj žatva a zber krmovín predstavujú zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Podľa miestnych zvyklostí a podmienok pokračovať v organizovaní hliadkovej služby a pohotovosti na hasičskej zbrojnici. Do záveru žatvy a zberu krmovin treba podľa miestnych podmienok i počasia dôsledne plniť konkrétne úlohy och- rany úrody.
Pre členov DHZ a mladých hasičov organizovať výlety a zájazdy. Odporúčame zapo- jiť sa do obecných osláv štátneho sviatku 29. augusta - vzniku SNP.
Kolektívy dospelých, dorastu a mladých hasičov pokračujú v účasti na pohárových súťažiach dospelých, dorastu a mladých hasičov a oslavách jubilujúcich DHZ.

                                                                                    SEPTEMBER
Vo výbore DHZ je potrebné zhodnotiť splnenie plánu výcvikového roka a na návrh veliteľa DHZ posúdiť návrh plánu odbornej prípravy členov zaradených do zásahovej jednotky DHZO resp. u právníckej osoby na výcvikový rok.
Pokračovať v účasti na pohárových súťažiach a oslavách jubilujúcich DHZ. Zapojiť sa do obecných osláv štátneho sviatku 1. septembra - Dňa ústavy SR, resp. do, Dňa obce. Záujemcov o získanie odznakov odbornosti Vedúci hasičskej mládeže l.stupňa a Hasič I. stupňa nahlásiť na príslušnú ÚzO DPO SR, ktorá ich prihlášku zašle na Sekretariát DPO SR.
V súlade so smernicou pre jesennú časť hry Plameň organizovať jesennú časť prá- ce s hasičskou mládežou - branné preteky, pričom formou hier a súťaží prehlbovať a zdokonaľovať brannú zručnosť a návyky detí, čím umožniť deťom rozvíjať ich osobné záľuby a schopnosti.

                                                                                     OKTÓBER
Pokračovať v odbornej príprave členov zaradených do zásahovej jednotky DHZO a členov kontrolných skupín obce podľa schváleného plánu na výcvikový rok 2024/2025.
Podľa aktuálneho vývoja počasia je potrebné zabezpečiť prípravu hasičskej techni- ky a čerpadiel na zimnú prevádzku. Treba ošetriť a uložiť i hasičský výstroj a hasičskú výzbroj.
Spracovať organizačné zabezpečenie vykurovacieho obdobia. Využiť osvedčené for- my ako sú rozhlasové relácie, besedy, nástenky a plagáty. Veľmi dôležité je i odborno- výchovné pôsobenie členov kontrolných skupín obce pri kontrolách, najmä pri odstra- ňovaní zistených nedostatkov na komínoch, vykurovacích telesách, bleskozvodoch a pod.
Odbornú prípravu členov DHZ orientovať na plnenie podmienok odznakov odbor- nosti Hasič II. a III. stupňa, Vedúci hasičskej mládeže II. a III. stupňa a záujemcov po ab- solvovaní prípravy nahlásiť príslušnej ÚzO DPO SR, ktorá prostredníctvom príslušného výcvikového štábu a komisie mládeže vykoná predpísané skúšky a zabezpečí odznaky odbornosti.
Podľa miestnych podmienok v rámci akcie „Október - mesiac úcty k starším" je vhodné zorganizovať stretnutia so zaslúžilými členmi DHZ resp. zapojiť sa do obec- ných osláv.

                                                                                 NOVEMBER
V činnosti mladých hasičov svoju pozornosť zamerať najmä na klubovú a vzdelá vaciu činnosť, zapojiť sa do výtvarnej a literárnej súťaže detí na DHZ, ZS. Zapojiť sa do obecných osláv štátneho sviatku - 17. novembra. Organizovať tradičné hasičské plesy, zábavy a divadelné predstavenia, ako i folklórne podujatia zamerané na zacho vanie regionálnych zvykov a tradicii.
Treba spracovať objektívne požiadavky na finančný rozpočet obecného - mestské- ho úradu na rok 2025 k zabezpečeniu ochrany pred požiarmi. V návrhu rozpočtu treba zohľadniť najmä požiadavku na doplnenie vyradeného výstroja a výzbroje, náklady na prevádzku hasičskej zbrojnice, údržbu, opravu a prevádzku hasičskej techniky.

                                                                                   DECEMBER
Výbor DHZ začne prípravu VČS DHZ. Vo výbore DHZ prerokovať návrh organizačné ho zabezpečenia VČS DHZ za rok 2024. Dôležité je vybrať vhodný termín, ktorý treba oznámiť obecnému - mestskému úradu, ako i ÚzO DPO SR. Pre úspešný priebeh VČS DHZ je dôležitý i výber miestnosti, v ktorej sú podmienky pre činnosť komisií i prime- rané podmienky pre úspešné rokovanie. Pripraviť návrh plánu činnosti a rozpočtu DHZ na rok 2025. Zvýšenú pozornosť venovať správe o činností i správe o finančnom hos- podárení, ktorú treba včas poskytnúť revízorom na spracovanie ich stanoviska, ktoré predložia VČS DHZ. V prípade zmeny vo funkcii veliteľa DHZO a preventivára PO obce, návrh výboru DHZ včas predložiť obecnému-mestskému zastupiteľstvu na preroko-
vanie. Podľa pokynov obecného úradu sa podieľať na vykonaní inventarizácie majetku zvereného do starostlivosti DHZ.
Posúdiť stav odberu požiarnickej tlače a získať nových záujemcov o odber. Požiarnická tlač vzhľadom na jej obsah a poslanie by nemala chýbať na stole žiadne- ho starostu - primátora, predsedu, veliteľa a ďalších funkcionárov výboru DHZ a člena DHZ, V činnosti mladých hasičov pokračovať v klubovej a vzdelávacej činnosti, v orga- nizovaní výtvarnej, ako aj literárnej súťaže detí na DHZ, ZŠ, zaznamenávaní celoročnej činnosti mladých hasičov do kroniky a pod.

Dnes je

Späť na predchádzajúcu stránku